Alle berichten van Maarten van der Meer

Twee prijswinnende foto’s voor DFG

Het afgelopen jaar heeft voor iedereen in het teken gestaan van de coronapandemie, en dat was ook bij de leden van de fotoclub voel- en zichtbaar; er zijn gewoonweg minder
foto’s gemaakt. Een tijd lang kon de club geen bijeenkomsten houden en dat vond zijn weerslag. Dat neemt niet weg dat de club de belangrijke landelijke clubcompetitie niet aan
haar voorbij wilde laten gaan. Voor de commissie evenementen was er de opgave foto’s te beoordelen, op waarde in te schatten, de inzending in goede banen te leiden en
te verzenden naar de landelijke Fotobond. Op 16 oktober reisde Yvonne Koene namens de fotoclub naar Hoogezand in Groningen voor de bondsuitslag.
Met de totaal behaalde 207 punten is DFG ten opzichte van de maximaal 223 te behalen
punten hoog geëindigd. Dit jaar kan de ’s-Gravenzandse fotoclub zich verheugen met
twee vrouwelijke prijswinnaars. De foto van Ineke Nientied en de foto van Joke van Geest
hebben brons behaald en dat is een felicitatie waard. DFG kan terugkijken op een prima resultaat.

Prijs voor André Hartensveld

Na twee jaar was het weer mogelijk om het AV-festival van het westen te organiseren, op zaterdag 2 oktober in Moerkapelle. Met 44 inzendingen uit België, Zuid Afrika en uiteraard Nederland behaalde de serie Twilight van André Hartensveld in de categorie natuur een eerste plaats. Met dank aan de publieksjury. Hartelijk gefeliciteerd André.

Expositie documentaire fotografie

Op vrijdag 1 februari heeft de officiële opening plaatsgevonden van de expositie ‘Sociaal documentaire fotografie’ in Huis Kinesis aan de Voorstraat 86 in Delft. Deze expositie is het resultaat van een Bondsmentoraat van de Fotobond Nederland, waar Tineke Moor lid van fotoclub DFG, aan heeft deelgenomen. Met haar gevoel voor kleur, detail en compositie heeft zij een boeiende serie weten neer te zetten. Haar werk is uiterst verfijnd te noemen. Liefhebbers van sociaal documentaire fotografie kunnen de expositie bezichtigen tot 20 april 2019. Op www.huiskinesis.nl staan de openingstijden vermeld.Tineke-Moor_Kinesis

Clubfotograaf DFG 2018

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Dia- en Fotoclub ’s-Gravenzande was de aftrap van het gouden jubileumjaar. Deze feestelijke gebeurtenis is geopend met de bekendmaking van de fotograaf van het jaar 2018. In een onderlinge Foto van de maand-competitie is het werk van Ineke Nientied als beste beoordeeld. Ineke beheerst als geen ander de techniek, vaak met lange sluitertijden, van het maken van zijdezachte kustfoto’s en o.a. van melkachtige witte watervallen met machtige rotspartijen. Deze zomer verkent zij met haar camera ”De Morvan” met in haar kielzog een groep cursisten. Tweede in de competitie werd Johan Rimmelzwaan en derde André Hartensveld.
Het werk van de andere leden is overigens zeer uiteenlopend. Van landschap-, portret-, macrofotografie tot stilleven. Abstracte surrealistisch en experimentele fotografie krijgen dit jaar tijdens diverse thema-avonden een breder podium. Op 6 en 7 april 2019 tijdens ’Kom in de kas’ kunnen bezoekers in een expositie ruimte een aantal werken van de leden bewonderen. U bent dan van harte welkom.

20190115_120203(1)

Cheque voor DFG

Eind december mocht Dia- en Fotoclub ‘s-Gravenzande een cheque in ontvangst nemen uit handen van Richard Verbeek van Fonds Westland. De ‘s-Gravenzandse fotoclub bestaat in 2019 50 jaar. Gedurende het hele jaar zijn er verschillende activiteiten en daarvoor is een extra gift meer dan welkom. DFG neemt o.a. deel aan “Kom in de Kas”. Op de jubileumdag, 12 oktober, wordt in “De Kiem” een expositie van fotowerk van haar leden gehouden. Tijdens de expositie worden lezingen gehouden door twee bekende Nederlandse fotografen. Op verschillende andere dagen worden workshops gehouden.
Iedereen die geïnteresseerd is in fotografie, is welkom met vragen over, en voorbeelden van eigen werk. De leden van DFG zijn dan op die dagen bereid jouw werk te bespreken.

IMG_7794

Voorzitter Pieter van der Harst (links) ontving van Richard Verbeek de cheque van Fonds Westland

Fotograaf van het jaar 2017

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst 2018 is de bekendmaking geweest van de fotograaf van het jaar 2017. Voorzitter Pieter van der Harst mocht de troffee uitreiken aan Ineke Nientied, die het beste wist te presteren.
De tweede plaats is voor Gaston Corbeau en de derde plaats voor Tineke Moor.
Ineke, Gaston en Tineke, gefeliciteerd.
Alle deelnemers bedankt voor jullie inzet, nieuwe kansen in 2018.2017 winnaars 2017 winnaars1

Westland trofee voor DFG

Donderdag 10 november was de prijsuitreiking van de Westland trofee bij DFG in de fotozaal van de bibliotheek. Ondanks het slechte weer waren er toch nog redelijk wat bezoekers/gasten van onze buren-fotoclubs uit Naaldwijk en Maasland gekomen. Marcel Batist van de WAFV (Naaldwijk) gaf aan het begin van de avond een toelichting over de puntentelling, waarbij hij vertelde dat er soms doorgeteld diende te worden tot 2 cijfers achter de komma, zo dicht bij elkaar lag het in sommige gevallen. Johan Rimmelzwaan praatte deze avond netjes aan elkaar en afgevaardigden van de 3 fotoclubs (namens DFG Jan Bonsing) gaven steeds hun commentaar op de ingeleverde foto’s. Uiteindelijk is de uitslag van de Westland trofee 2016 als volgt geworden:

1. De anemoon – Ineke Nientied – DFG ‘s-Gravenzande

2. Puur natuur – Linda Manzaneque – WAFV Naaldwijk
3. In gedachten – Rob te Mebel – FM Maasland
Omdat Ineke op de 10e november niet aanwezig kon zijn, heeft voorzitter Yves Corbeau afgelopen donderdag de trofee uitgereikt aan Ineke.
Ineke, hartelijk gefeliciteerd met deze mooie prijs.

westlandcup2016_2441

Expositie Ineke in de Kreek

Ineke Nientied fotografeert graag flora, fauna en landschappen, zoals wij weten. Dat brengt haar buiten in de natuur. Buiten is een bron van inspiratie. Als fotograaf moet je wat verder gaan dan de gewone wandelaar. Zij ligt regelmatig plat op haar buik om een paddenstoeltje of bloemetje te fotograferen en kan met veel geduld wachten op een mooie vlinder of vogel. Of zoeken naar een mooi landschap en het fotograferen op het juiste moment, met het juiste licht. Het strand en mooie luchten vind zij een fijne plek om te fotograferen, vooral in de winter als het strand bijna leeg is. Als fotograaf is zij ook breder georiënteerd en doet ook portret, urbex (vervallen en verlaten gebouwen) en straatfotografie. Verschillende van haar foto´s zijn afgedrukt in tijdschriften en ook in een boek van het Hollandse landschap voor buitenlanders. In de Kreek laat zij tot 19 juni wat van haar landschap- en macrofoto’s zien.

Foto-expositie Tineke Moor

Vele clubleden/bezoekers zijn al bij de opening van de expositie geweest, waar het gezellig druk was en waar Tineke veel positieve reacties heeft ontvangen. Maar voor wie nog niet geweest is, tot en met zaterdag 9 april is de foto-expositie Mosq te bezichtigen in 'Huis Kinesis', Voorstraat 86 te Delft.
Daarbij zijn bijzondere fotobeelden van Bianca van Soest, Therese Obers, Yolande Querens en Tineke Moor te zien. De titel van Tineke's foto's is Westlandse juweeltjes, 'Created by Time'.
De openingstijden van de expositie in Delft zijn vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.00-17.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie kunt u vinden op www.huiskinesis.nlmosq2-900px

AV-ers in de prijzen

Zondag 22 november werd de finale vertoond van het tweejaarlijkse “BENELUX salon Digirama 2015” in het Belgische Kapelle.
Van de 47 inzendingen werden er 15 vertoond. Uit deze genomineerde series konden 10 prijzen verdeeld worden. De andere vijf waren acceptaties die zich onderscheidde door hun bijzondere karakter.

De serie “MONTE CASSINO” van Jan van de Schans werd bekroond met de “Minister Sven Katz prijs”. (Sven Katz is minister van cultuur) waarnaar de prijs vernoemd is).

De serie “POMPEII” van André Hartensveld werd bekroond met “Oorkonde KAFV”. (KAVF staat voor de Koninklijke Antwerpse Verbroedering van Fotokringen).